Kažnjene dve banke

Bez autora
Apr 26 2012

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je zbog kršenja odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kaznila dve banke. NBS je novčano kaznila i izrekla mere Alfa banci Srbija i KBC banci. Međutim, u Izveštaju o radu Centra za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga, nije navedeno koliki je iznos novčanih kazni, koje su zakonske mere preduzete i kakve su prekršaje konkretno počinile te dve banke.U periodu od januara do kraja marta ove godine podneto je 473 prigovora na rad finansijskih institucija, što je za 73,3 posto više nego u istom periodu 2011. godine.

Kažnjene dve bankeNarodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je zbog kršenja odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kaznila dve banke.

NBS je novčano kaznila i izrekla mere Alfa banci Srbija i KBC banci. Međutim, u Izveštaju o radu Centra za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga, nije navedeno koliki je iznos novčanih kazni, koje su zakonske mere preduzete i kakve su prekršaje konkretno počinile te dve banke.

U saopštenju NBS dalje se navodi da je u periodu od januara do kraja marta ove godine podneto 473 prigovora na rad finansijskih institucija, što je za 73,3 posto više nego u istom periodu 2011. godine. Od tog broja podnetih prigovora, 89 posto prigovora se odnosi na rad banaka.

Kako se navodi u Izveštaju, od ukupnog broja prigovora pristiglih u ovom periodu, 48,5 posto njih odnosi se na rad tri banke, a od toga 30,4 posto na jednu banku, ali se u Izveštaju ne navodi koja je to treća banka koja je kažnjena od strane NBS.

U prvom tromesečju bilo je 213 preuranjenih prigovora i 281 pitanje. Informativnom centru NBS upućeno je 5.453 poziva korisnika i zakazano 25 medijacija u rešavanju sporova.

Od ukupno 473, većina od 421 prigovora odnosila se na rad banaka, i to 72 posto na kredite, na tekuće račune - 12,6 posto i platne kartice - 8,3 posto.

Kako je navedeno, povećan je i broj pozitivno rešenih prigovora koji su osnovani, a odnose se na povećanje visine promenljive kamatne stope banaka.

U prvom tromesečju Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga, upućeno je 49 prigovora na rad društava za osiguranje, što je šest posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći broj prigovora odnosio se na autoodgovornost - 51 posto, i kasko osiguranje - 16,3 posto, dok su se osiguranici najviše žalili na visinu ponuđene naknade štete i neblagovremenu isplatu, kao i odbijanje isplate nespornog dela.

Na rad davalaca finansijskog lizinga upućena su samo tri prigovora, što čini 0,6 posto svih upućenih prigovora, navedeno je u Izveštaju Centra NBS.

NBS je, u okviru svojih redovnih edukativnih aktivnosti, nastavila sa pružanjem informacija građanima u okviru svojih regionalnih kancelarija za finansijsku edukaciju. U prvom tromesečju ove godine, regionalne kancelarije su posetila 333 građanina.

Najveći broj pitanja koja su građani postavljali odnosio se na bankarske usluge – 52,3 posto, posebno na refinansiranje kredita, stambene kredite uz subvenciju države, način obračuna anuiteta, štednju, jemstvo, postupak u vezi sa gašenjem računa, procedure ulaganja prigovora na rad banaka, aktivnosti iz delokruga NBS itd.

Od početka godine, NBS je u četiri grada u Srbiji održala edukativne tribune na različite aktuelne finansijske teme prilagođene građanima i privrednicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik